Sunday 13 June 2010

planeta incotro ?

Imi aduc aminte cand eram mic cum ma uitam la Captain Planet. Pe TVR 1 cred si chiar imi placea. De altfel mi se pare o intiativa laudabila, sa incerci sa inveti copii sa fie mai constienti in legatura cu mediul inconjurator si protejarea lui. Ca o paranteza pentru cine a vazut desenele rusoaica, Linka parca avea un accent simpatic.
Cumva mie mi-a ramas in minte ideea asta cu ecologia si la mine chiar a prins. Nu sunt un ecologist convins sau extremist dar incerc sa fac si eu ce se poate. Imi pare rau de exemplu ca nu se recicleaza mai mult si se arunca materiale folosibile. Imi pare rau cand se iroseste energia si combustibilul, de multe ori vezi un jeep din ala care stii ca are un consum bunicel cu o singura persoana in el. Nu sunt insa un ecologist extremist, nu cred ca energia poate fi generata la momentul actual doar din surse regenerabile si cred ca ca trebuie sa alegem raul cel mai mic. Aici e o discutie tehnica de ce totusi centralele nucleare sunt mai ecologice decat termocentralele dar nu asta e scopul articolului.
Toate actiunile omului la care e supusa planeta incep deja sa aiba un efect tot mai vizibil si tot mai serios. Si da, fiecare dintre noi influenteaza intr-o oarecare masura mediul inconjurator. Daca ii spui cuiva sa nu ia masina ca sa mearga la magazinul din colt sa cumpere paine iti va spune ca esti tu nebun sau ceva. Toate chestiile marunte se aduna insa.
Efectul e ca deja se simt schimbarile care incep sa se produca. Azi auzeam la stiri ca indicele UV a fost depasit deci e tot mai periculos sa stai la soare si aproape imposibil sa stai la soare fara crema de protectie solara. Subtierea stratului de ozon e deja o realitate in zona polilor si ma intreb cat va mai dura pana vor ajunge sa ne ferim de soare in loc sa ne bucuram de el. Sau sa iesim afara la soare doar dupa ce ne dam cu un strat gros de crema de protectie pentru ca altfel ne ardem si facem cancer de piele. Si situatia poate deveni si mai grava de atat ... Toti suntem obisnuiti sa vedem soarele ca pe ceva prietenos, ceva de care sa te bucuri dar daca el va deveni ceva de care sa ne ferim ?
Tot anul asta s-a inregistrat cantitatea cea mai mica de gheata la poli deci mai multa gheata se topeste si umple oceanele planetare ... Ce se va intampla deci cu multe zone frumoase de coasta ? Ce se va intampla cu unele orase de la malul marii si care sunt situate la o altitudine foarte mica ? Deja multe zone de plaja incep sa dispara si erodarea plajelor e un fenomen care pare sa progreseze rapid.
Pe langa asta se poate observa de catre oricine cum vremea devine tot mai extrema si rezulta in inundatii catastrofale tot mai multe, perioade lungi de seceta, vanturi puternice tot mai multe. Desertificarea e o problema tot mai mare si in tara noastra si te mai in gluma mai in serios daca o sa fie fain sa vezi camile prin Romania si daca vei ajunge sa traiesti intr-un peisaj din Dune.
De speciile de plante si mai ales de animale care au disparut din cauza omului cred ca nici nu mai are sens sa vorbim pentru ca sunt exemple destule. Macar acum cu accesul la tehnica moderna si constientizarea problemei se iau masuri serioase pentru pastrarea speciilor de animale sau plante.
Desi dupa multi problema asta e falsa si exagerata de ecologisti eu zic ca avem o problema reala cu planeta pe care traim. Si ar fi frumos sa ne putem bucura de ea si la batranete, sa poata si copii nostrii sa se bucure de lucrurile de care ne-am bucurat si noi cand eram mici. Aici eu vad de fapt o problema a societatii care se indeparteaza de natura si viata se desfasoara tot mai mult intr-un mediu urban, artificial. Distractia e tot mai mult in cluburi, scoala e doar o cladire, de multe ori fara o curte , un parc ... La fel si locul de munca , o cladire cu spatiu inchis de birouri unde mergi si de unde vii cu masina.
Nu cred ca trebuie neaparat luate masuri extreme, orice e pas facut pentru protejarea mediului e un pas inainte. Unii oameni din unele tari au inteles asta si duc o viata mai linistita. Din pacate in alte tari, inclusiv in tara noastra lumea e prea putin constienta de asta. Nu trebuie decat sa observi numarul tot mai mare a masinilor de pe strazi ca sa-ti dai seama ca nu e nimeni interesat de mersul pe jos sau de mersul cu bicicleta. Cand merg la munte mai dau de unii romani "in natura" dar majoritatea nu fac decat sa o polueze. E asa zisul iesit la gratar unde se taie padurea pentru a face fum la un gratar si se polueaza fonic cu manele. Pe munte la o plimbare si aer curat sunt foarte putini, prea putini, sunt mai mult straini. Pe de alta parte ma gandesc ca poate asta e totusi un lucru bun pentru ca mai degraba cred ca ar distruge unele dintre putine locuri inca frumoase din natura.

No comments: