Monday 1 June 2009

normalitatea

Mi-a placut ce a zis CTP-ul intr-o emisiune. Nu e prima oara cand sunt de acord cu CTP-ul ( Cristian Tudor Popescu pentru cei care nu stiu ) dar de data asta chiar a zis ceva foarte interesant. Totdeauna s-a considerat ca cei normali sunt cei majoritari, ce fac majoritatea oamenilor e normal nu ? CTP-ul cita o persoana ( din pacate nu mai tin minte exact numele ) care sustinea contrariul, tocmai ca nu e neaparat normal numai pentru ca asa fac majoritatea.
Nu stiu daca s-a facut un studiu dar poate ca majoritatea populatiei din Romania asculta manele. Asta inseamna ca e bine sau normal sa asculti manele ? Poate ca nu ...
Contextul era unul mai larg cel al prostirii populatiei si nu doar in Romania ci in plan global. Oamenii ajung sa fie atat de preocupati cu ce li se serveste incat asta ii indobitoceste si nu au timp sa mai se informeze si in legatura cu lucruri mai importante. Bineinteles ca si televiziunilor si mediei ii e mai usor sa ne serveasca emisiuni de genul "Te pui cu blondele". Rezultatul e ca cine nu se uite si nu gusta asemene chestii devine minoritar si catalogat drept anormal poate. Cum mai , tu chiar citesti carti ? :)) ce om , nu ... anormal . Dar daca nu , daca anormal e sa nu citesti carti desi majoritatea asa fac.
Poate e doar asa o chestie ca sa ne simtim noi astia care suntem mai ciudati bine sau poate ca asa e. Cert este ca in ultima vreme oamenilor le este servit tot mai mult "junk" si numai junk food ci si junk culture. Americanii nu sunt numai unii dintre cei mai mari consumatori de junk food ci si de junk in general si asta se vede stiindu-se ff bine nivelul lor general. Partea proasta e ca noi nu suntem SUA si daca ajungem la nivelul lor "ridicat" nu cred ca e chiar bine.
Omul are tendinta sa fie maimuta :). Vazusem pe youtube un filmulet. Urcau 3 oameni intr-un lift si o persoana era deja acolo. Astia 3 se intorceau incet cu spatele la usa. Cel care era deja acolo simtindu-se ciudat a facut si el ceea ce era "normal" si s-a intors cu spatele la usa ca ceilalti 3. Tinerii mai ales cred ca sunt usor de influentat in aceasta privinta si daca vad ceva hop si ei. Si multe chestii se pot vedea ca se perpetueaza si ajuns o moda. Pe hi5 de exemplu sa-ti poza cu tine pupandu-te cu iubitul/iubita daca ai unul si cate si mai cate....
Ca o concluzie eu as zice ca fiecare ar trebui sa fie multumit cu felul in care e si sa nu traga neaparat spre normalitate.

1 comment:

Stela Davis said...

Subiectul pe care il abordezi ma fascineaza si pe mine. Eu una inteleg si accept faptul ca cei din jurul meu nu sunt ca mine, poate au alte preocupari, ca asculta manele sau sa uita la emisiuni pe care eu le cataloghez drept ieftine. Dar nu primesc aceeasi atitudine in schimb. Exact cum ai spus tu: wow, citesti carti... wow, te intereseaza istoria, bull shit, la ce-ti trebuie? si inevitabil urmeaza barfe in spatele meu si sunt aruncata la lada de "ciudati".
Da, suntem inconjurati de "junk food", de chestii ieftine si la care avem acces usor. Trebuie sa depui efort ca sa iesi la suprafata, sa faci altceva, sa te intereseze altceva, in schimb nu primesti insa apreciere ci dispret. Nu stiu daca America e de vina, poate doar a adus trend-ul, care s-a potrivit foarte bine cu mentalul colectiv al romanilor.